Vláknina
Obsahuje vlákninu z kořene čekanky. Pomáhá při zácpě, obtížném zažívání a podporuje mikrobiom.
Vláknina je pro lidský organismus prospěšná z několika důvodů. Zvyšuje objem přijaté stravy, čímž zpomaluje trávení a způsobuje pocit plnosti. Ve střevech slouží jako „potrava“ pro prospěšné bakterie. Díky tomu se mohou množit a zabraňují tak narušení střevní mikroflóry. V neposlední řadě snižuje hladinu cholesterolu.
Nedostatek vlákniny může způsobovat např. žaludeční/střevní potíže, hemeroidy, únavu nebo bolest hlavy. Přestože se vyskytuje v ovoci, zelenině a celozrnném pečivu, může být obtížné její doporučený denní příjem (cca 30 g) zcela naplnit. Tento problém hravě řeší doplňky stravy z této kategorie.
Mezi nejpopulárnější patří psyllium, mletá semena jitrocele indického. Méně známé, ale stejně efektivní, jsou beta-glukany nebo chitosan. Už víte, zda budete vlákninu doplňovat ve formě prášku, nebo kapslí?