Proteiny - základní informace

Jedná se o přípravky určené k navýšení příjmu bílkovin. Tyto přípravky můžeme rozdělit podle zdroje bílkovin, kterými nejčastěji jsou:

- syrovátka (whey)

- kasein

- vícesložkové proteiny

 

Syrovátka je nejčastěji využívaným zdrojem bílkovin. Zdrojem bílkoviny je kravské mléko. Mezi výhody syrovátkové bílkoviny patří vyšší obsah BCAA oproti ostatním zdrojům, vysoká biologická hodnota (100), lehká stavitelnost a krátká doba vstřebatelnosti. Použití je vhodné především ve chvílích potřeby rychle stravitelných bílkovin, např. ihned po tréninku nebo ráno po probuzení. Dle zpracování tyto proteiny dále dělíme na tři typy:

koncentrát - pomalejší trávení, nevýhodou je vyšší obsah laktózy, výhodou naopak lepší chuť

 

izolát - vysoce koncentrovaný zdroj bílkovin, rychlejší trávení, menší obsah laktózy

Příklad: Reflex Micro Whey Native

 

hydrolyzát - nejlépe a nejrychleji stravitelný protein, jedná se o bílkovinu naštěpenou na kratší řetězce

Příklad: Smartlabs Hydro Traditional

 

Kasein je využíván především při výrobě ,,night´´ proteinů a také jako jeden ze zdrojů bílkovin ve vícesložkových proteinech. Pro použití těchto proteinů je nevhodnější doba těsně před spaním, protože doba vstřebatelnosti kaseinu je až 8 hodin. Micelární kasein je ideální zdroj kaseinu. Vyrábí se ultrafiltrací mléčné bílkoviny, kdy se odstraňuje laktóza a mléčný tuk.

Příklad: Micellar Casein

 

Vícesložkové proteiny obsahují různé zdroje bílkovin. Výhodou je postupné vstřebávání bílkovin. Jejich použití je tedy vhodné v době, kdy bílkoviny nejsou doplňovány po delší dobu z jiných zdrojů.

Příklad: Quad Core

 

Mezi další méně využívané zdroje můžeme zařadit hovězí protein (beef), sójový protein, vaječný albumin a kolagen.

 

 

Další články z kategorie Doplňky stravy

Všechny články

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení