CITLIVOST NA LEPEK (GLUTEN)

 

Lepek je skupina proteinů v pšenici, ječmenu, žitu, triticale, některých druzích ovsa, sladu, pivovarských kvasnicích, pšeničném škrobu a pšeničných derivátech (krupice, špalda apod). Zdravotní problémy způsobené lepkem jsou : celiakie, alergie na pšenici a citlivost lepek.



PŘÍZNAKY CITLIVOSTI NA LEPEK:
Nadýmání, pálení žáhy, bolest žaludku, nepříjemný pocit po jídle, říhání, průjem (nebo zácpa). Lidé, kteří jsou citliví na lepek, mohou trpět bolestmi hlavy, kloubů a svalů,a dokonce i brněním nebo necitlivostí v rukou a nohou. Lepek může být zdrojem deprese, úzkosti ,nervozity, náladovosti a celkové únavy .

TEST:
Pokud jsou vám tyto příznaky povědomé, zkuste vyloučit lepek ze své stravy po dobu tří týdnů. Možná se už po jednom týdnu budete cítit lépe. Poté se pomalu vraťte k potravinám s lepkem a sledujte, jak se cítíte po třech dnech. Poznáte tak, zda jste, či nejste na lepek citliví.

GlutonFree_thyroidbox

 

 

Další články z kategorie Strava

Všechny články

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení