CITLIVOST NA LEPEK (GLUTEN)

 

Lepek je skupina proteinů v pšenici, ječmenu, žitu, triticale, některých druzích ovsa, sladu, pivovarských kvasnicích, pšeničném škrobu a pšeničných derivátech (krupice, špalda apod). Zdravotní problémy způsobené lepkem jsou : celiakie, alergie na pšenici a citlivost lepek.



PŘÍZNAKY CITLIVOSTI NA LEPEK:
Nadýmání, pálení žáhy, bolest žaludku, nepříjemný pocit po jídle, říhání, průjem (nebo zácpa). Lidé, kteří jsou citliví na lepek, mohou trpět bolestmi hlavy, kloubů a svalů,a dokonce i brněním nebo necitlivostí v rukou a nohou. Lepek může být zdrojem deprese, úzkosti ,nervozity, náladovosti a celkové únavy .

TEST:
Pokud jsou vám tyto příznaky povědomé, zkuste vyloučit lepek ze své stravy po dobu tří týdnů. Možná se už po jednom týdnu budete cítit lépe. Poté se pomalu vraťte k potravinám s lepkem a sledujte, jak se cítíte po třech dnech. Poznáte tak, zda jste, či nejste na lepek citliví.

GlutonFree_thyroidbox

 

 

Další články z kategorie Strava

Všechny články