Proteiny - základní informace

Jedná se o přípravky určené k navýšení příjmu bílkovin. Tyto přípravky můžeme rozdělit podle zdroje bílkovin, kterými nejčastěji jsou:

- syrovátka (whey)

- kasein

- vícesložkové proteiny

 

Syrovátka je nejčastěji využívaným zdrojem bílkovin. Zdrojem bílkoviny je kravské mléko. Mezi výhody syrovátkové bílkoviny patří vyšší obsah BCAA oproti ostatním zdrojům, vysoká biologická hodnota (100), lehká stavitelnost a krátká doba vstřebatelnosti. Použití je vhodné především ve chvílích potřeby rychle stravitelných bílkovin, např. ihned po tréninku nebo ráno po probuzení. Dle zpracování tyto proteiny dále dělíme na tři typy:

koncentrát - pomalejší trávení, nevýhodou je vyšší obsah laktózy, výhodou naopak lepší chuť

 

izolát - vysoce koncentrovaný zdroj bílkovin, rychlejší trávení, menší obsah laktózy

Příklad: Reflex Micro Whey Native

 

hydrolyzát - nejlépe a nejrychleji stravitelný protein, jedná se o bílkovinu naštěpenou na kratší řetězce

Příklad: Smartlabs Hydro Traditional

 

Kasein je využíván především při výrobě ,,night´´ proteinů a také jako jeden ze zdrojů bílkovin ve vícesložkových proteinech. Pro použití těchto proteinů je nevhodnější doba těsně před spaním, protože doba vstřebatelnosti kaseinu je až 8 hodin. Micelární kasein je ideální zdroj kaseinu. Vyrábí se ultrafiltrací mléčné bílkoviny, kdy se odstraňuje laktóza a mléčný tuk.

Příklad: Micellar Casein

 

Vícesložkové proteiny obsahují různé zdroje bílkovin. Výhodou je postupné vstřebávání bílkovin. Jejich použití je tedy vhodné v době, kdy bílkoviny nejsou doplňovány po delší dobu z jiných zdrojů.

Příklad: Quad Core

 

Mezi další méně využívané zdroje můžeme zařadit hovězí protein (beef), sójový protein, vaječný albumin a kolagen.

 

 

Další články z kategorie Doplňky stravy

Všechny články